Droždí nemusí sloužit jen k pečení chleba nebo sladkých moučníků. Tato obyčejná surovina ze spižírny dokáže rostlinám dodat vitamíny, minerály i cenné mikroorganismy, které podporují růst a zdraví.
Proč droždí prospívá rostlinám
Kvasnice obsahují miliardy živých mikroorganismů. Jeden gram čerstvého droždí obsahuje až 20 miliard těchto organismů, které se rozmnožují a zajišťují „životní energii“ pro rostliny. Droždí dodává vitamíny B a D, minerály jako měď a železo a esenciální aminokyseliny. Rostliny díky tomu lépe rozvíjejí kořenový systém, jsou odolnější vůči chorobám i škůdcům a celkově mají vyšší imunitu.
Droždí je vhodné pro mnoho plodin: jahody, okurky, papriky, rajčata i mladé sazenice.
Jak připravit domácí hnojivo z droždí
1. Čerstvé droždí
- Nadrobte kostku čerstvého droždí do uzavíratelné nádoby.
- Zalijte 1 litrem vlažné vody a přidejte lžičku cukru.
- Nechte 2 týdny pracovat.
- Před použitím koncentrát nařeďte 4 litry vlahé vody a zalévejte rostliny přímo ke kořenům.
2. Sušené droždí
- Na sáček sušeného droždí přidejte 2 polévkové lžíce cukru a promíchejte.
- Směs zalijte 10 litry vlahé vody.
- Nechte kvasit alespoň týden.
- Použijte na zalévání mladých rostlin a záhonů.
3. Domácí droždí z ovoce nebo brambor
- Nadrobno pokrájené jablko zalijte hrníčkem vody a nechte 2 dny kvasit.
- Poté jablko vyjměte a přidejte 2 lžíce mouky.
- Nechte půl hodiny odležet a směs používejte jako čerstvé droždí.
Droždí je tedy univerzálním a přírodním hnojivem, které dokáže podporovat růst, posilovat kořeny a zvyšovat odolnost rostlin – a přitom je ekologické a levné.
Zdroj: Freepik